7. Kielitietoisuus ja kapulakieli

Ryhmätehtävä

a) Lukekaa Kalevan verkkolehdessä julkaistu artikkeli (Kaleva 18.10.2014): https://www.kaleva.fi/tama-tekstihirvio-saa-haukkomaan-henkea-oletko-tor/1926998.

b) Artikkelissa mainitaan muutama esimerkki kapulakielestä, esimerkiksi

”Oikeusministeriön kansalaisyhteiskuntalinjauksessa pyritään tunnistamaan oikeusministeriön keskeisimmät yhteistyömuodot kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa sekä paikantamaan yhteistyön haasteet. Tavoitteena on kartoittaa hyviä käytäntöjä ja kehittää ministeriön toimintatapoja sidosryhmien kannalta avoimemmiksi sekä antaa virkamiehille käytännön työkaluja laadukkaaseen sidosryhmäyhteistyöhön. Oikeusministeriön kansalaisyhteiskuntalinjauksen pyrkimyksenä on luoda oikeusministeriöstä aidosti vuorovaikutuksellinen ja keskeiset sidosryhmät tehokkaasti osallistava ministeriö.”

Pohtikaa ryhmissä, miten yksinkertaistaisitte oikeusministeriön käyttämää kieltä.


c) Vertailkaa eri ryhmien tapoja yksinkertaistaa. Mikä oli samaa, missä oli eroja?